2014.03.31.
10:44

Írta: varosi.panda

Átadták a 4-es metrót - kávézunk?

first.png

A hétvégén az ország, valamint a fővárosunk magas rangú vezetői átadták a 4-es metrót. Tömegeket mozgatott meg az első napban a végre valahára befejezett projekt, és mindenki boldog volt, úgy szelfizett, fotózkodott, mintha múlt héten nyertünk volna foci vb-t. Az öröm nem hinném, hogy a kisebb csúszásnak, vagy a hihetetlenül nagy mennyiségű elköltött pénznek szólt - annál inkább a budapesti viszonylatban kiemelkedően tiszta, szép, új aluljáróknak, megállóknak. De, hogy hol is kávéztunk? Nem a Fővám téri kávéautomatánál, hanem az Arany János utcai Espresso Embassyban, ahova ugyan nem tudunk eljutni az új metróval, nem is késett 7 évet az átadása, nem is lett drágább 400 milliárddal a tervezettnél, mégis ugyanúgy tele van sok boldog emberrel. És van még egy ennél érdekesebb kapocs is köztük. Szemfülesek a képről kitalálják, hajtás után pedig mi is leírjuk!

A Fővám téri, valamint a Szent Gellért téri metrómegállók valószínűleg a legérdekesebb, legvitatottabb megállói lettek, a hasonlókban egyébként sem szűkölködő alagútnak. Nem nagy titok - a honlapjukon is megtalálható - ugyanezek a srácok alakították ki az Espresso Embassy belső terét is. Szerencsére itt nem a látszóbeton uralja a tereket, ami egy kisebb helyen már több mint nyomasztó lenne, azonban a letisztultság, a fehér falak az espresso nagyhatalomban is uralkodnak. A boltívek, a plafon téglákból áll, az esti órákban borospince hangulatát sugallják. Nem a tipikus undergroundos, újhullámos hely, sőt a nagy amerikaiakhoz sem hasonlít - nem is írják rá az elviteles pohárra sem a nevedet. Mégis lehet finom?



A kávék nem az ember nevétől lesznek finomabbak, de a hely hangulatán sokat dob. Az Espresso Embassyban a személyességet nem a neved ráírásával, hanem az odafigyeléssel, közvetlenséggel teremtik meg. Sikeresen. A hely általában tele van, a közeli irodákból is ide ugranak le kávészünetben az dolgozók. Van aki pedig egyenes itt dolgozik - isteni kávék, laptop az asztalra, munkára fel.

A espresso tökéletes. Mintha csak Olaszországban lennénk, pont jó a pörkölés, pont jó a mennyiség, egyszerűen minden passzol. De a tejes kávécsodákat is jól készítik el, nem lőhetünk mellé semmivel. Ne ódzkodjunk kipróbálni újabb fajtákat is, a pultnál szívesen elmagyarázzák, hogy egy flat white például mit takar. A kávészemek minőségéről pedig a zseniális Has Bean UPDATE: Casino Mocca gondoskodik. Ez az amiért megéri sűrűn visszajárni, ha eddig nem lett volna elég ok. Ugyanis a kávéfajták sűrűn változnak, egyik héten még lehet, hogy egy gyümölcsösebb ecuadorit, majd a másikon már egy nicaraguai csokisabb ízvilágút iszunk. Persze így belefuthatunk olyan ízkombinációkba, melyek néha nem feltétlenül lesznek a kedvenceink, ám félévente egyszer megéri még ez is sokkal inkább, mint a zöld villásfarkú szirént ábrázoló versenytárs standard, átlagos, kiszámítható ízvilága. Ha betérünk mindig meséltessünk a baristákkal az aktuális kávékról, hogy az ízlésünknek megfelelőt tudjuk kiválasztani.

Magukat kézműves kávézóként aposztrofálják, amit ugyan nehéz elképelnünk, hogy mit is akar jelenteni, de tény, hogy nem automatából folyik ki az élményünk. A kávé mellé pedig a megtisztított vizet a pult mellett található "kútból" magunknak folyathatjuk ki. Apróság, de zseniális. Ezt a látványt keressétek, az utcának az egyelőre nem felújított részében.

Verdikt: 5/5 - mert a hely kimaxolja, amit a kávékról és a kávézókról tudunk, és amit álmodunk!

Honlap: www.espressoembassy.hu/
Facebook: www.facebook.com/EspressoEmbassy

Hol?

 

5 komment

Címkék: kávé metró espresso Budapest espresso embassy

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveteakakao.blog.hu/api/trackback/id/tr915846963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bl4ze 2014.03.31. 16:16:04

"A espresso tökéletes. Mintha csak Olaszországban lennénk,"
ez nagy tévedés. ilyen kávét kint nem kapsz, a taljánok 95%-a vissza is adná. Az Embassy-ban újhullámos (third wave) kávé van - az nem a klasszikus Olasz vonal. Do your research :)

varosi.panda 2014.03.31. 16:32:09

@bl4ze: szerintem ahany kaveimado ember, annyi fele tokeletes espresso. Ezzel nem kivantam allastfoglalni az italiai espresso, es annak elkeszitesenek mikentjerol. Sokal inkabb egy laikas kaveorult szemszogebol fogalmaztam - ezek szerint ily pongyolan. A mondat annyit akart csak jelenteni, hogy ha Romaban kapom ugyezt az elmenyt, ott is osszefolyik a nyal a szamban, mikozben csettintek h ez kurvajo!!:)

bl4ze 2014.03.31. 16:35:21

@varosi.panda: Értem én, csak ilyen kávét nem kapsz Rómában pölö :) Újhullámos kávé nem annyira divat ott. (Még?) :)

varosi.panda 2014.03.31. 16:48:59

@metszo_ollo: mar javitottam. bocs! reg volt, szep volt, jo volt, eleg volt. az uj is hasonloan zsenialis!;)

@bl4ze: par eve voltam, nem allitanam ,hogy elenken elnek az izek azota is a nyelvemen. de azert ittam par istenit cseszevel ott is... ez is az, ennyi!:) terjedjen minel hamarabb, aldasom ra!;)
süti beállítások módosítása