2014.03.08.
12:19

Írta: davidmahalyi

Luxustea

   a-new-york-kavehaz-regi-kepeslevelezolapon-218.jpg

    Nagy szerencsével és kapcsolati hálóm segítségével, bejuthattam oda ahova csak páran tudnak. Nem, nem az 51-es körzetről van szó, hanem arról a helyről ahol olyan világsztárok celebek fordulnak meg, mint például Paris Hilton. Kiráz a hideg, hogy egy ilyen névvel kellett indítanom, de hát nem mindenki tudja, hogy mi is volt az a Nyugat vagy éppen a tizenegyedikes irodalom anyag maradt ki az életéből és nem a Hajógyári. Na de mit is láthatunk a giccsben úszó ex-irodalom fészekben, ahol úgy próbálják felpezsdíteni a művészi életét a kávézónak, hogy elhívják ??Dobó Katát??

    Elkezdeném a bemagolt történelmet, de azt inkább olvassátok el itt. Amit mindenkinek tudni kell, hogy körülbelül 1900-tól a kor nagy művészei itt kávéztak, halmozták a tartozásaikat és buliztak, mint az állat. Nagyon sok mindent lehetne írni a New Yorkról de, egyszerűsítsük le: meg lett választva már a világ legszebb kávéházának és ide járt Ady meg az egész Nyugat. Ennyi.

IMAG2327_1.jpgA Mélyvíz, ami régen biliárd terem volt

    Sajnos, tök jó volt az egész. Azért sajnos, mert: 1. a tea 1.490 Forint, 2. kurva jó a hangulata az egésznek. Higgyétek el én nagyon azon voltam, hogy megkeressem azt a másikat S fülébe súgjam: add tovább benne a hibát, de egyszerűen nem sikerült. A teáról nem tudtam meg mást csak azt, hogy zöld és frissen sütött csokis kekszet adnak hozzá (vagy jól megmikrózták). Ja és pont jó volt, de nem az a pont jó, amikor nem készülsz fel a dolgozatra és pont megvan a kettes. Nem. Hanem az a pont jó, amikor nem készülsz fel a dolgozatra, de ettől függetlenül csak olyan kérdés van benne, amire tudod a választ. PONT JÓ! A tea felszolgálása tökéletes volt minden téren (csésze, kanál, keksz, méz, stb.). Ami mondjuk zavaró volt, hogy a pincér egyből angolul szólalt meg, ami egyrészt érthető, másrészt meg köszönjük szépen. Ennek ellenére a „Mélyvízben˝ (állítólag ide dobálták be műveiket a kezdő költők a már elismert költőknek, várva a nagy áttörésre) elfogyasztott teám életem egyik legnyugodtabb és legburzsujabb élménye volt.

Névtelen.jpgBefore/after és a megmikrózott kekszek.

    Ugye a New Yorknak már nem az a célközönsége, mint kilencvennégy évvel ezelőtt de ha valaki megteheti, hogy betérjen a New Yorkba egy kávéra, teára vagy egy 1.000  forintos vízre, az mindenféleképpen tegye meg. Itt nem azért kerül annyiba a tea, mert aranycsészében szolgálják fel (mert nem), hanem mert az egész helynek van egy olyan hangulata amit máshol nagyon nehezen lehet megkapni. Ha nagy „irodalmár” vagy akkor ki ne hagyd és ha már irodalom akkor itt van egy rövid Kosztolányi vers, aminek helyszíne a New York:

Kosztolányi Dezső: Szellemidézés a New York-kávéházban

A kávé gőze illan át forogva
a téli reggel füstjén szerteszét,
s ott, hol zabáltunk hajdan éhgyomorra
dicsőséget, dohányt és feketét, 

nők, villanyok között, tombolva nyersen,
a lehetetlent érzem én magát,
szeszélyt, kalandot, sok-sok régi versem
és ifjúságom vad aether-szagát. 

Lásd, most jöhetnél, Osvát. A halál tán
el is bocsát, jelenj meg e találkán,
ragyogj föl a barok oszlop megett, 

hadd lássam egyszer még, örökre sértett
gyászomba, rég eltűnt, fényes kisértet,
vezérkedő, roppant szemüveged.

Tea: Zöld tea de milyen, azt nem tudom. 1. 490 Forint.

Mikor gyere: Amikor van pénzed és ha át tudod élni a hasonló helyeknek a hangulatát.

Mikor NE gyere: Ha csak azért jönnél ide, hogy becsekkolj Foursquare-re.

Link: http://www.newyorkcafe.hu/

Pontszám: 5 / 5

Szólj hozzá!

Címkék: tea kávézó Budapest Kosztolányi Dezső New York kávéház kávé tea kakaó

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveteakakao.blog.hu/api/trackback/id/tr785849545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása