2014.09.16.
11:54

Írta: davidmahalyi

Miért is jobb Buda, mint Pest

IMAG2866_1.jpg

Budapesten lehet választani a luxus, álcázott luxus vagy éppen a hajléktalanszállók határán mozgó helyek közül. Nyilvánvalóan az, hogy melyik helyet választod a jövedelmedtől is függ (vagy a szüleidétől). Viszont most bemutatunk nektek egy olyan helyett, ahol elfogadható árak vannak elég jó körülmények között. Egy hely, ahol a pincérek jó fejek, ahol a mosdók normálisak, ahol a bor olcsó, ahol a tea fellegekbe repítő és ahová járt azért pár ismert ember is. E heti kritikánk kicsit más lesz, mint a többi mert egy olyan helyet mutatunk be, ahol már egyszer jártunk is meg nem is és megfejtjük azt a kérdést, ami már régóta izgatja a magyar társadalmat: Pest vagy Buda?

 

HADIK KÁVÉHÁZ

A Hadik Kávéházat már említettük a Szatyor Bár és Galéria kritikánk kapcsán, mivel régen ez a két hely adta ki önmagát a Hadikot. Ez csak annyiban változott, hogy a Szatyornak más lett az imidzse. Lényegében az egészről azt kell tudni, hogy Karinthy Frigyesnek és barátainak a törzshelye volt egy időben. Ezt a kávéház büszkén felvállalja és hangoztatja is különböző rajzokkal, festményekkel vagy éppen tárgyakkal a falakon. A legismertebb régi kávéház az a New York. Reklámjából és gyönyörűségéből kifolyólag nem teheti meg mindenki, hogy ott étkezzen vagy éppen teázzon - hozzá tenném a New York Pesten található, szóval a budai burzsuj előítélet ebben az esetben megbukik - De mit is tehetne egy olyan ember, aki megszeretné tapasztalni egy klasszikus kávéház hangulatát? Irány a Hadik. Miért? Gondoljunk csak bele: a New Yorkban körülbelül ezerötszáz forint egy tea, míg a Hadikban négyszázötven és ha belegondolunk a New York csak reklámnak használja a Nyugatos neveket míg a Hadik emléket is állít nekik. A Hadik átalakítása után sokkal kisebb figyelmet szenteltek a klasszikus kávéház stílusának megtartásának (térben) és a Szatyort a mai trendeknek megfelelően egy romkocsma szerűségé alakították át. Tehát a mai Hadik kávéház maradt a régi, míg a Szatyor a romkocsma szerű. A kávézó a Móricz Zsigmond körtértől 5 perc sétával megközelíthető, ahogyan betérünk a üdvözölve vagyunk. Akár el is hihetnénk, hogy 1930-at írunk. A galérián kiállítást is találhatunk és egyéb érdekességeket. Sokkal barátságosabb, mint a New York. Ez nyilván, azért is van így mert nem egy giga hotellel van összeépítve.

IMAG2875_1.jpgA galériáról nézve láthatóak a csodás óriási ablakok

A nagy ablakok melletti asztalokat ajánlom tea fogyasztásának helyszínéül, mivel beköszöntött a rossz idő és nagyon jó látni, ahogyan eláznak az emberek miközben te a meleg teádat szürcsölgeted. Ahogyan egy jó barátom mondaná "Nem az a lényeg, hogy nekem jó legyen, hanem az, hogy a másiknak rossz." Ugyebár rajtunk sohasem röhögött senki, amikor nyilvános helyen aláztuk meg magunkat egy elcsúszással, egy kicsúszott finggal vagy nem is tudom szimplán a kinézetünkkel. Itt a tea nagyon finom és a csészék is nagyon igényesek. Mindenre figyelnek. Hozzá tenném, hogy a pincér nagyon jól ajánlott nekem teát (plusz pont), ezen is látszik, hogy képben vannak az ott dolgozók. Úgy gondolom, hogy a Hadikban minden adott egy igényes teázáshoz egyedül vagy társaságban egyaránt.

IMAG2884_1.jpgA háttérben a falon láthatóak a Nyugat ikonikus alakjai

 

PEST VS BUDA

Nyilván egy ilyen kérdésnél meg kell vizsgálni minden tényezőt és akkor ugorjunk is vissza a gyökerekhez. BIZTOS HOGY NEM FOGOM LEÍRNI BUDAPEST TÖRTÉNETÉT 1873-TÓL. Mert ugyanis 1873-tól változtatták meg Pest-Budáról Budapestre a főváros nevét és ekkor kezdődött egyfajta fellendülés a város életében. A mi szempontunk az, hogy napjainkban hol lehet jobban kikapcsolódni egy teára vagy akár egy jó kis fröccsre Pesten vagy Budán. Kezdjük ott, hogy Pesten a "bulinegyedben", igen már van ilyenünk, nagyon nagyon nagyon sok hely található, ahol akár egy ezresből is betud piálni az ember. Felteszem azt a kérdést, hogy ez lenne a lényege egy jó estének? Talán. Sőt biztos! Viszont alkoholt fogyasztani normális áron nem azt jelenti, hogy megvesszük a kettőszáz-kilencven forintos viceházmesterünket és végig üljük a másnapot a budin. Az egész Hadik-Szatyor komplexumnak az a varázsa, hogy amikor egy jó teát szeretne inni az ember délután vagy délelőtt, akkor betérhet a Hadikba. Viszont ha fröccsözni támad kedve este betérhet a Szatyorba, ahol a házi bor rendkívül barátságos árban van és nem rossz.(másnapos budi probléma megoldva!) Ilyen egyszerű. Sőt ha már csak az éjszakaik járnak, akkor sincs para! A Móriczról akárhova el tudsz jutni. Szerintem érdemes egyszer kipróbálni, mivel egy rendkívül barátságos környezetben tudod eltölteni az idődet. Nincs tömegnyomor meg ilyenek, meleg szívvel ajánlom mindenkinek randikra vagy akár egy harmadik típusú találkozásra!

10557259_679008925528758_4884057052563272878_n.pngKi lenne jobb Bond Kosztolányi vagy Karinthy? Nyugat + Zombikról info itt

Na, de hát melyik is jobb Pest vagy Buda? Semelyik. Ha belegondolok abba, hogy választani kéne nem tudnék. Tény, hogy szerintem a változatosság jó és ezt a Hadikban és a Szatyorban kell kezdeni, de Budapest összekötve jelenti a felszabadult szórakozást. Habár én biztos át szokom most egy picit ide, mert elegem van már abból, hogy szar helyeken annál is szarabb arcokkal kell találkoznom és időt eltöltenem. Ettől függetlenül Budapestet sohasem fogom szét választani, mert nincs annál jobb, mint egy tea a Hadikban és onnan egy séta a Szabadság hídon át a Károlyi kertbe.

 

Erről pedig egy kissé sem klissé-mainstream szám is tanúskodik:

 

Tea: 450 Forint

Mikor gyere: Ha unod már Pestet és szereted Karinthyt.

Mikor NE gyere: Nincs olyan, hogy miért ne. Ide el kell jönni

Link: https://www.facebook.com/hadikkavehaz , http://hadikkavehaz.blog.hu/

Pontszám:  5 / 5

Szólj hozzá!

Címkék: tea Budapest Kosztolányi Dezső Hadik kávéház Karinthy Frigyes Szatyor Bár és Galéria kávé tea kakaó

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveteakakao.blog.hu/api/trackback/id/tr906697069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása