2014.05.18.
11:53

Írta: varosi.panda

Kakaózni MENŐ

kakaokabriosjpg.jpg

Sokszor mennek el az emberek - köztük a Szerkesztőségünk tagjai is - kávézni, beszélgetni, vagy éppen csak meginni egy teát. De miért nem ülünk be egy forró csokira? Hívtad már el a barátnődet kakaózni? Egyébként is mi a különbség a forró csoki és a kakaó között? Ugye te sem hiszed, hogy csak annyi, hogy az automatákra - szigorúan a minőség sugárzásának a jegyében - mindig a hosszabbat írják rá: forró csokoládé. Nemesi hangzású, pedig ugyanaz a szutyok csorog bele a műanyagpoharadba, amit utána kavargatni sem tudsz kiskanál hiányában. És csak amikor a végére érsz, akkor látod, hogy az a kevéske kakaó forró csokoládé is leülepedett az aljára. Legyőzött az automata. Szerkesztőségünk azonban úgy döntött, hogy tesz azért, hogy trendivé váljon a _kakózás_, ennek jegyében kevéske etimológia meg definíció, sok kakaó, meg Briós következik.

fotó 4.JPG

Ez egy játszósarok - (az IKEA-s fajta) a végén kiderül mi köze a kakaóhoz

Missziónkat, mely röviden így szól; "Budapest trendi kakaózó főváros lesz" felvéstük szobánk falára, munkahelyünk asztalára - mindenhova. Nem nyugszunk, amíg el nem érjük célunkat, rettegj Budapest. Az első, amit tisztáznunk kell, hogy miért kakaó, miért nem forró csoki? Kézenfekvő lenne elintézni annyival, hogy a kávéteakakaó nevet kúlnak találtuk a blogunk elindításához, ezzel szemben a kávéteaforrócsokoládé-t valószínűleg még az egyébként kreativitásukról méltán híres közétkeztetésről gondoskodó vállalatok sem adnák maguknak. Definíciók következnek.

Kakaó: a méltán híres aztékoknak és majáknak köszönhetjük, akiknek ez volt vallási szertartásuk egyik fő kelléke. A kesernyés íz elnyomására kezdték el fűszerezni chilivel, hogy aztán az ízét se érezzék. Azonban legtöbbünk zsenge gyermekkorából emlékezhet a kakaóra, ami nem jelentett mást, mint a csíkos bögrében anya által összekevert mennyei instant kakaóport. (Gondolhatjátok most, hogy istenkáromlás instant kakaóról áradozni egy gasztro blogon (vagymi), de akinek azok nem voltak tökéletes italok, ne is olvasson tovább.) Etimológiáját tekintve a neve a kereskedelemre utal, a "cacau" ige jelentése: venni, cserélni, vásárolni. Azték embertársaink nagy businessman hírében álltak, nem hiába!

Forró csoki: Paradox módon kétféle élethelyzetben használjuk a forró csokoládé szót. Az egyik a már a bevezetőben említett kávéautomaták esete, vagyis a kategória legalja. Másik használata, pedig a csúcsa - éttermekben, vagy ha arisztokrata mivoltunkat szeretnénk hangsúlyozni, holmi két szótagos (UPDATE: drága kommentelőinknek köszönet, hogy figyelmeztettek a ka-ka-ó helyes elválasztására, vagyis ez a kettő rohadtul három - a lényegen mit sem változtat.) szavak elkerülésével. A kakaó egyszerűséget, a forró csokoládé műveltséget, nemesi származást sugároz.

A kakaóvajról, zsírtartalomról, és a két ital szakértők által vélt különbözőségeiről következő cikkünkben lesz szó. Addig is ezt a két definíciót jegyezzétek meg! Kikérdezzük.

Első trendi kakaózó állomásunk a Briós volt. A hely Lipótváros egyik legfelkapottabb, és leggyorsabban fejlődő környékén, a Pozsonyi úton található. Az utcáról kicsinek tűnik, nagy terasszal, azonban bent hatalmas galéria fogad minket, ahol játszósarok is van ám - mit meg nem adtam volna kiskoromban egy ilyen favonatozásért miközben kakaót szürcsölgetek. A falak sallangmentesek, letisztultak, nem romkocsmában vagyunk, ne is számítsunk biciklikre a falon. Viszont ami van, az szép, letisztult, visszafogott. A lámpákat kivéve, mert lehet, hogy a belsőépítész a fénytestek kiválasztása előtt felmondott, de lehet, hogy pont ezekre akarták ráirányítani a figyelmet - mindenesetre van itt üknagymamám korából származó hatalmas csillár, meg menő modern kislámpák is. De nem kell aggódni, a plafon kaotikussága nem töri meg az egységet.

Többféle ízesítésű forrócsokit is ihatunk itt, nem lesz ugyan a kakaózók mekkája a lehetőségeket tekintve, de a minőség kárpótol. Én a narancsosat próbáltam ki, isteni volt. A kakaó íze dominált, miközben az édes narancs megbolondította. A hab a tetején pedig a kisgyerekek, meg az örök gyerek felnőttek álma. Így nézett ki, még mielőtt gyermeki mosollyal az arcomon lecsaptam a habot:

fotó 1(2).JPG

 

Mikor gyertek:

  • Ha szerinted is trendi a kakaó
  • Ha meg akarod kóstolni az isteni reggelijüket
  • Ha vonatozni akarsz a játszósarokban

Mikor NE gyertek:

  • Ha volt otthon kisvasutad
  • Ha szerinted a Nesquik az igazi
  • Ha szerinted az aztékoknak való a kakaózás

Pontozzunk: 5 / 5 - mert vonatozni jó dolog, kakaózni pedig még jobb.

Hol keresd a Brióst?

A végére pedig egy csendélet a plafonról - lámpák a Briósban:

fotó_1.JPG

39 komment

Címkék: definíció trend kakaó meghatározás forró csoki forró csokoládé misszó Briós kávé tea kakaó kávéteakakaó

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveteakakao.blog.hu/api/trackback/id/tr126178563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.18. 14:26:01

Azért mennek az emberek teázni/kávézni mert az felnőttes. A kakó/forró csoki meg gyerekes.

COMPÓ 2014.05.18. 21:44:45

Ebből nem derült ki semmi,csupán annyi,hogy ti sem tudjátok mi a kettő közt a különbség...

varosi.panda 2014.05.18. 21:47:02

@COMPÓ: ahogy irtuk, kovetkezo cikkunkben kielemezzuk a szakertok altal velt kulonbsegeket. Laikus definiciokat hataroztunk meg, igy meg szerencse hogy nincsen semmi kulonbseg a ketto kozott!:)

pneumónia 2014.05.18. 22:37:49

A vendéglátóhelyek 95%ban forrócsokinak hívják a picit sűrűbb kakaót.

2014.05.18. 22:44:25

Azt, hogy hol tudok jó kávét inni Bp.-en azt már kapizsgálom. De egy jó forró csokit, olyan espresso mennyiségűt, ami valóban csokoládéból készül és nem valamiféle porból, vagy Nestlé szörnyűségből, na arra még várok.

Lady.Bird 2014.05.18. 22:46:33

a házi kakaó azért nem feltétlenül jelenti az instant kakaót... még nem vagyok olyan öreg, mint az országút, (40+), de az én gyerekkoromban a kakaót még kakaóporból főzték... aztán jött csak a bedeco meg a nesquik...

MrBean 2014.05.18. 23:57:04

Ne gyere, ha volt otthon kisvasutad? Mert akkor már nem is szerethetem a kakaót? Vagy forró csokit? Mert ugye nem mindegy, de akinek az első kakaós élményét egy bögre Bedeco jelentette, az nr akarjon erről tudományos értekezést nyitni... meg magát gasztrobloggernek csúfolni. Index-címlap ... besz@rás.

varosi.panda 2014.05.19. 00:20:46

@MrBean: drága Kiskomám, tisztelt Mr. Bean! az írás stílusa nem árul el neked semmit? a humornak, mint olyannak igazán bemutatkozhatnál. ha ez megtörtént, utána a figyelmes olvasással is köszönőviszonyba kerülhetnél, hogy rágyere sehol-senki, legfőképpen én nem nevezem magam gasztro bloggernek, akármi is legyen az. szólj, ha te tudod a definícióját!

Phteven 2014.05.19. 00:43:35

@COMPÓ: A forró csokinak magasabb a kakaóvaj tartalma. -> Finomabb, egészségtelenebb. Kb. ennyi.

Aki meg képes egy pohár kakaóért gyalogolni, sok pénzt fizetni... ...azt hiszem azokra szokták a "pesti hülye" jelzőt aggatni. :-D

KullWahad 2014.05.19. 00:56:29

Ezt a tartalmatlan, modoros dumát... :-(

varosi.panda 2014.05.19. 01:14:44

@KullWahad: Ezt a tartalmas, modoros hozzászólást... :-)

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.19. 05:25:01

Tenyleg modoros lett. Gasztro temaban mar szinte alapkkovetelmeny a manirossag. Meno, trendi, minden egyutt van itt, ami kell ma a blogolashoz.

Nem voltunk gazdagok, eppen ezert igazi kakaoporbol foztuk regen a kakaot. Az instant akkor dragabb volt szerintem. Meg suteshez is igazit hasznaltunk, nem vettunk kulon ivashoz masfelet.

@varosi.panda:

Ha magyaraznod kell, hogy ez humoros iras, akkor mar regen rossz, mintha egy viccedet kellene magyarazni, miutan elmondtad, de senki se nevetett rajta.
Szerintem se humoros.
Ez egy ujabb gasztroblogos posztnak tunik nekem is, nem csoda, ha a tobbi kommentelo is annak nezi.

"rágyere sehol-senki" - ez meg micsoda? Ragyere? Rajojj. Sehol-senki? Nincs tobb kerdesem.

Tapasztalatom szerint a forro csokizas az angolszasz maniaval tort be Magyarorszagra.

Akkor lett gaz a kakaozas (mert azt anyad fozi a sparherden, vagy sparhelten, attol fuggoen, hogy beszelsz-e nemetul, nem egy barista keveri neked zold kotenyben) es felkapott a capuccino, forro csoki, latte es mas borzalmak. Minel nagyobb bogreben, minel nagyobb felhajtassal.
Ha azt mondod, kakaot iszol, minden pesti fasz azt gondolja, hogy anyaddal laksz es o keveri neked reggelire. Ha forro csokit emlegetsz, akkor trendi vagy, biztos valami agyonhypeolt helyen kevergeted a szingli baratnoiddel fecsegve.

esefe 2014.05.19. 06:23:59

@Phteven: Mert, ha a vidéki tesz ilyet, az nem hülye. Nincs neked erős kisebbrendűségi komplexusod?

Phteven 2014.05.19. 07:33:20

@esefe: Már hogyne lenne hülye?! Jó eséllyel a fővárosban szedte össze a szokását. :-D Nálunk - Bp-től 35km-re, átlagos város - pl. borítékolható, hogy aki az utcán sétálva műanyag pohárból kávét iszik, az a fővárosban dolgozik. :-DD Ne értsd félre, nincs vele bajom, csak számomra ez nagyon mókás. Konzervatív ember lévén, én a kávét otthon készítem és előmelegített PORCELÁN csészéből iszom. Nyugodtan, nem sétálva. Nem gondolnám, hogy ez komplexus kérdése.

varosi.panda 2014.05.19. 07:46:21

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: modoros lett, mert modoros vagyok. Tul sok evet toltottem mar el a modorossag rendszereben beandandokat, szakdolgozatokar irogatva. Ez van. Gyurni kell meg rajta, hat gyurni fogok - habar nincsenek vilagmegvalto terveim. Csupan tozsdere vinni a blogot!

Nem a humort magyaraztam, az az eszkoz volt amivel a kisvasut-kakao kapcsolatat magyaraztam. A lenyeg az volt, hogy JOJJON RA, hogy nem kell komolyan venni.

Ragyere seholsenki. Koszonet a komment reszletes kielemzeseert - bevallom tenyleg nem tudok magyarul, nagy szo hogy csak itt hibaztam.

krferi 2014.05.19. 07:47:08

@Phteven: na, egy videki sznob. ritka fajta.

cenzuratroll bosszanto 2014.05.19. 07:50:37

Köszönjük, hogy elolvasták újabb beugratós, a címhez semmiben nem kapcsolódó promóciós anyagunkat.

COMPÓ 2014.05.19. 08:56:13

@varosi.panda:
Ott a pont!..Nem olvastam végig,és talán nem elég figyelmesen..
De ha lehetne ne gastro(ll)bloggerektől kérjetek szakvéleményt!:-)

Morrancs 2014.05.19. 09:13:09

Mi most is otthon keverjük. Megvesszük a kakaóport, meg a cukrot, előre összekeverjük, és reggel ezt keverjük a tejhez. Felesleges instant port venni, az csak annyi, hogy kakaó árban veszed meg a cukrot is.

akozma 2014.05.19. 10:13:12

"Másik használata, pedig a csúcsa - éttermekben, vagy ha arisztokrata mivoltunkat szeretnénk hangsúlyozni, holmi két szótagos szavakat elkerülésével."

Egyrészt semmi értelme a mondatnak, másrészt az a két szótagos szó (gondolom a kakaóra történt az utalás) az 3 szótag...
Segítek: Ka-ka-ó, minden szó annyi szótag, ahány mássalhangzó van benne.
Szóval ez a mondat elég cikire sikerült.

akozma 2014.05.19. 10:14:33

@akozma: na az enyém is elég ciki lett, magánhangzóra gondoltamtermészetesen.

varosi.panda 2014.05.19. 10:24:28

@akozma: húde régen voltak azok a nyelvtan órák, bár erre semmi sem mentség. (remélem drága magyar tanárom nem olvassa, mert virtuálisan is megölne most szemeivel) megtörtént az update, köszönet érte.

akozma 2014.05.19. 10:38:24

@varosi.panda: az értelmetlenség oka még ott maradt: szavakat elkerülésével :)

byba 2014.05.19. 10:47:20

Egyszer végignéztem a Doll.... italgép tisztítását, feltöltését - azóta még véletlenül sem iszom gépi nescafet-vagy egyebet. a koszos, mocskos belseje, koszos szakadt ronggyal kenegette le a széthullott folyadékot a belsejében, a rongyot a földre dobta mejd ujra felvette - ÉS LÁTTA, HOGY NÉZEM! Őrület - az ÁNTSZ - mindenbe belepofázik de ezeket nem ellenőrzi senki?

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.05.19. 10:50:34

Otthon magunknak készítünk forró csokihoz keveréket, amiben van kakaópor, vanília és egy kevés chili is.

hungarisztan 2014.05.19. 11:24:15

A beharangozó azt ígérte, megtudom, mi a különbség a kakaó és a forró csoki között.
Sok minden egyébről szó esett elég zavaros szerkezetben, de ezt a relatíve egyszerű feladatot nem sikerült teljesíteni.
Pedig szerző még azt is mondja, hogy jegyezzük meg a definíciót [!], merthogy kikérdezi. 5x olvastam át a fölötte elhelyezkedő bekezdést, hogy most akkor én vagyok-e hülye, de akárhogy nézem, semmiféle definíciót nem találtam.

Nem érdekel, hogy szerző kioktatja a tartalmatlanságot, zavarosságot, humortalanságot, modorosságot felrovókat, mert annyi önkritikája sincs, hogy legalább akkor meghúzza magát, ha több, egymástól független olvasója rámutat a fönti jelenségekre. Megjegyzem, én a blogom olvasóit nem szoktam volt ekézni, még ha ordas nagy faszságot írtak is. De mondom: ez nem érdekel. Viszont a szerző elvett tőlem 3 percet az életemből + másik hármat, míg ezt gépelem, és nem túl sanszos, hogy vissza tudja adni. Úgyhogy nem kérek kioktatást, mert nagyon rosszul fogja kivenni magát, csak szólok.

davidmahalyi 2014.05.19. 11:33:27

@hungarisztan: Tudod az a baj, hogy te döntötted el azt, hogy kommentálsz. Szóval lényegében saját magadtól vetted el azt a három percet.

varosi.panda 2014.05.19. 11:36:41

@hungarisztan: kioktatás helyett álljon itt ez: öröm volt olvasni kommented, öröm volt olvasni belefektetett energiádról, igazad van, meghúzom, s szégyellem magam. senkinek sem tudok visszaadni 6percet az életébe, ezért is megkövetem magam. ismételten. minden felelősséget vállalok, ha szart, modorosan, unalmasan írtam. ez van. sajnálom, hogy mégis elolvastad - ám kérlek ezt se vedd kioktatásnak.
azért annyit engedj meg, hogy ide írjak dőlt betűkkel zárójelben: persze, hogy nem derült ki. sajnálom, ha azt hitted tudományos elemzéseket találsz majd kattintásod után.

stefiszburg 2014.05.19. 12:32:44

Azt hiszem, megértettem. Ez egyszerűen egy burkolt reklám. Nekem nem jön be, a forrócsokizó hely rövid bemutatásán kívül semmi mondanivalót nem találtam, csak ígéret-lufikat. Hát, így jártam...

Narancskommunista (törölt) 2014.05.19. 12:48:12

@Lady.Bird:
Én sokkal fiatalabb vagyok nálad, és nálunk is főzték gyerekkoromban, na meg most is lehet kapni olyan kakaóport (a legolcsóbb belőle az a "macskás", ma is minden bolt polcán ott van, gondolom veszik is), és nálunk is sokkal később jött az instant, de nem Nesquick vagy Bedeco, hanem noname cuccok.

Egyébként egy időben nem tudtam, mi az a forró csoki, mármint hogy mi a különbség, mert csak automatában láttam. Aztán egyszer Marcaliban megálltam a Mézes Mackó étteremben (ami cukrászda is egyben, és mindenkinek ajánlom, aki arra jár, olcsó és jó), és kértem forró csokit. Kihozták a forró tejet, amiben egy pálcika végére volt szúrva a csoki, ami beleolvadt a tejbe, és így lett forró csoki. Nagyon finom volt.

fogyasztói magastartás 2014.05.19. 13:56:53

sajnos a posztíró egy modoros kis fasz, csapnivaló ez az egész poszt!

látom senki nem tudja a választ, hát elmondom!

kakaó: kakaó porból készül, tej vagy víz hozzáadásával. a kakaó por előállítását keresd meg a neten

forró csokoládé: a kakaóbabból csokoládét készítenek. ebben még rengeteg kakaóvaj van. csokoládé készítését neten keresd meg. forró csokoládé az, mikor a csokoládét gőzön felmelegítik és esetleg minimálisan higítják vagy ízesítik. kb ennyi. a forró csoki magasabb minőségű és jóval drágább.

kár volt az automatából érkező szörnyedvényt előhozni, mindenkit megtévesztett!

legközelebb akkor posztolj, ha pontosan körbejárod a definíciókat! ez nem rejtvényblog, hanem gasztró!

fogyasztói magastartás 2014.05.19. 13:57:56

@Narancskommunista: jóindulattal sem hívnám ezt forró csokinak, de ha neked ízlett, annak csak örülök!

Syllabux 2014.05.19. 14:27:22

@varosi.panda: Ha valaki igazi forró csokit szeretne inni, az menjen pl. az Aztek Choxolatba. Ott értenek a csokihoz, vagy legalábbis régen értettek.

eßemfaßom meg áll 2014.05.19. 15:13:47

1. Kommentelőt a szerzőnek fikázni ciki.
2. modoros szerző modoros poszt után modorosan fikulja a kommentelőket
3. aki a rendszerváltás előtt születtett annak az otthoni gyermekkori kakaó != az instant szutykokkal. De a legdurvábbat most árulom el:

Figyelem!!!

Ma is lehet vásárolni kb minden boltban ugynevezett kakóport.

varosi.panda 2014.05.21. 14:25:26

@Syllabux: felírtuk, elmegyünk, kipróbáljuk, megírjuk! köszi a tippet!:)
süti beállítások módosítása