2014.04.27.
09:37

Írta: varosi.panda

Másnapos vagy? Itt regenerálódj!

miro2_1.jpg

Vasárnap reggel van. Nem is reggel, már majdhogynem dél. Te meg még csak most kászálódsz ki az ágyból, jó esetben pizsamában - ha a hajnali hazaérkezés után volt még erőd átöltözni. Erőt veszel magadon, kimész a konyhába, lefőzöd a kávédat, megpróbálod elindítani a napod. Közben ezt olvasod, mert az Indexen ott volt, hogy ők most megmondják neked, hogy ilyenkor hova kell menni regenerálódni. Megmondjuk mindjárt, de először is szólunk, hogy ne idd meg a kávédat, csak rosszabb lesz. És igen, az Aspirin sem segít. Tudjuk ezt sokan, szerintünk te is, mégis mindig így indítjuk az ilyen napokat, bízva abban, hogy na most máshogy lesz, segíteni fog. Lapozás után megmondjuk, hogy mit igyál, és hol, ha újra az élők közé akarsz tartozni. Vagy ha a barátnődet akarod elvinni délután valahova - mert nála a másnaposság nem mentség. Másnaposság elleni rovatunk első része következik.

miroossze.jpgA belső terek pszichedelikus hangulatot árasztanak

A Budai Várban, a Mátyás-ttemplom közelében van a Café Miró, a Moszkváról Széll Kálmán térről 10 perc séta, de azt ilyen állapotban inkább ne próbáld meg, mégiscsak egy domb tetejére építették az 1200-as évek derekán a galád bitangok a várat. Szerencsére az ilyen helyzetekre ott a BKV BKK, és a 16-os busz. A kávézóba belépve egy csipetnyi pszichedelikus hangulat fogad minket, nem egy Ozora, csupán ízlésesen pszichedelikus (van ilyen is, bizony ám). Nem vágyunk ilyenkor fehér minimalista falakra, melyek kiégetik egyébként is fáradt retinánkat. Kellőképpen el tudunk lazulni a narancssárga, és kék színek játékosságának köszönhetően, miközben próbáljuk megfejteni, hogy miért van néhány asztal egy tanári pulpitus tetején, miért tekerednek összevissza a kovácsoltvas székek, meg a térelválasztók. De meg lehet találni a rendet a rendetlenségben, elhisszük, hogy volt koncepció. Az a mi fejünkben is van, hiszen elvégre itt vagyunk. Mégis mit is kéne rendelnünk ilyenkor? Közben kiülünk a teraszra, mert ezt javasolják az egyébként kifejezetten barátságtalan pincérek - de mind ez vasárnap megbocsátható, lehet ők is másnaposak.

miro1.jpg

Terasz látkép - a háttérben a Mátyás-templom sziluettje

Rendeljünk: egy kávét mindenképpen - még akkor is, ha gyerekkoromban apám elmondta 100-szor, hogy ilyenkor az a legrosszabb. De megszoktam már, szeretem, most is azt fogok inni. Viszont akkor már egy krémesebbet, lágyabbat, tejesebbet - vagyis egy tejeskávét, művésznevén coffee lattét igyunk. Akinek túl sok pénze maradt a tegnap este után, az ne habozzon a kávékülönlegességek közül választani - a Coffee Aranica-t jó szívvel ajánlom, engem megvettek vele kilóra. Ezek lesznek benne: espresso, Cointreau, narancslekvár, csokoládé szirup, tejszínhab. Pöpec.

Mindegyik kávéjuk alapjáról a Caffé Perté gondoskodik, ami finomnak ugyan finom, de nem a város szívében az újhullámosoktól megszokott speciality minőség. Ne várjunk a Tamp & Pull-os élményhez hasonlót se. De másnaposan ne is akarjuk megérezni a különbséget! Ha pedig egy tényleg tökéletes forró italt szeretnénk - ne általjunk egy katalán sajtlevest kérni rozscipóban. Nem viccelünk, ilyenkor nem! Ugyan ez 1590 magyar forint (Starbucks kávé ár!) de jól lakat, és a város akármelyik kávézójában éttermében megállná a helyét. Világbajnok leves, így néz ki:

miro3.jpg

Ez mind gyönyörű gondolhatod most magadban. De mit csinálj, ha semmi sem zizeg a farmerzsebedben, és már annak a pár 20-asnak is örülsz, ami előkerül. Ismerjük az ilyet, az biztos, hogy egy fél cipónyi levesre sem futná. Ne aggódj, a Café Miró, és a Mátyás-templom közelében van a várlakók szupermarkete, egy príma CBA Príma. Isteni automatás kávét kapsz egy 100-asért! Sőt, még egy-két száraz kifli is kifuthatja, ha találsz még egy 20-ast a zsebedben. Mindezt a Budai Várban. Utána pedig sétálj el a Café Miró mellett (sárga útvonal), és mosolyogj a teraszon pöffeszkedőkre, mert te tudod, hogy éppen most nyertél 400 forintot egy kávén. A minőséggel most ne törődj, kit érdekel az ilyenkor. Ha 10 métert tovább sétálsz a Tóth Árpád sétányon találod magad, ez a vár utolsó kis sétálóutcája (kék útvonal), tele csak téged hívogató padokkal, és gyönyörű panorámával a budai hegyekre, meg a Déli-pályaudvar nemzetközileg elismerten csodás épületére. A vár túloldaláról, a Halászbástyáról nézni a Dunát, a hidakat, a Parlamentet már úgyis túl turistás. Ha igazi budapesti vagy, és regenerálódni akarsz, ide ülj ki, meglátod gyorsan kihevered a tegnapot! Térkép:

mirotérkép.png

Hol van a kávézó?

Offline: Budapest, I. kerület, Uri út 30.

Online: cafemiro.hu / Facebook

Hol van a CBA?

Offline: Budapest, I. kerület, Tárnok utca 22-24.

A képek innen: foursquare, meg innen: telefonunk. A minőségi rajzért pedig köszönet a Paint-nek.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveteakakao.blog.hu/api/trackback/id/tr496042334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valuta papa 2014.04.27. 18:42:14

Tóth Árpád lesz az. Ha már többször is előkerült az a Nyugatos érzés :)
süti beállítások módosítása